EXEMPEL

Här finns exempel på tidigare ansökningar som kan vara till hjälp för dem som vill ansöka om medel ur stiftelsen.

Resa till Auschwitz

En klass ville göra en studieresa till Auschwitz. Avsikten var att studera hur människor behandlar varandra och vad som kan hända när gränserna flyttas framåt.

Läs mer

Orkester på resa

En skolorkester ville göra en studieresa till ett annat land. Eleverna skulle bo hos värdelever och repetera tillsammans med sina nya kamrater och avsluta med gemensam konsert.

Läs mer

Praktik i Europa

Tio elever i en grundskola ville praktisera på restauranger i Europa och arbeta tillsammans med värdelever i olika länder. Dessa skulle senare komma på besök till Sverige.

Läs mer

Språkresa till Spanien

En klass med 28 elever ville fördjupa sina spanskakunskaper genom utbyte med spanska elever. Målet var också att få studera den spanska kulturen.

Läs mer

El i Nicaragua

Elever på ett eltekniskt prgram ville resa till Nicaragua i tre veckor och installera el i en by. Målet var att bidra till öka välfärd och samtidigt få ökad förståelse för en annan kultur.

Läs mer

TÄNK PÅ

Ansökningstiden är mellan 15 september och 1 november.

Stiftelsen ger inte bidrag till vinstdrivande skolor.

BIDRAG 2021

Under 2021 fick bland andra följande ansökningar medel:

LM Engström fick bidrag för att resa till Rumänien och besöka en biståndsorganisation som skolan tidigare skänkt pengar till. På plats skulle elever och lärare ta rygg på volontärer för att se hur deras bidrag har använts.

Hvitfeldtska gymnasiet fick bidrag för att resa till Auschwitz med en grupp elever. Resan var en del av en litteraturkurs där eleverna innan resan fick en förståelse för förintelsen som sedan kunde fördjupas på plats. Deras lärdomar presenterades sedan på skolan för att även andra elever ska få en ökad förståelse för förintelsen.

Schillerska gymnasiet fick bidrag för att resa med en grupp elever till slumområdet Kibera i utkanten av Nairobi. På plats gjorde eleverna volontärarbete på en skola för barn mellan 3-12 år. Ett syfte med resan var att priviligierade svenska ungdomar skulle få nya perspektiv på utsatta människor. Kunskaperna ska sedan användas i gymnasiearbeten.

Svartedalsskolan fick bidrag för en studieresa till Utöyas minnesmärke i Oslo med en grupp elever. Resan var en del av ett arbete i skolan om demokrati, världskrig, folkmord, fördomar och rasism.

Kortedalaskolan fick bidrag för att resa med en grupp elever till politikerveckan i Almedalen. Eleverna fick skriva en uppsats och den grupp elever som vann uppsatstävlingen fick resa. Ett tillfälle för en grupp ungdomar som annars inte skulle ha kommit till Gotland och Almedalen att få komma dit.

IHGR fick bidrag för att resa med en grupp elever i ett utbyte till Budapest i Ungern. På plats träffar eleverna ungerska elever och arbetar med temat fakta och myter.

ISGR fick ett bidrag för att resa med en grupp elever till Uganda på ett skolutbytesprojekt. På plats i Uganda träffar de svenska eleverna lokala ungdomar och utbyter erfarenheter och tar del av hur det dagliga livet ser ut i Uganda.